جفت ارزهای مهم

در مقاله قبلی با مزایای فارکس آشنا شدیم ؛ متوجه شدیم که این بازار، چه مزایایی برای ما به عنوان یک معامله گر داره.

در بازار فارکس، ارز کشورهای مهم که اقتصاد تاثیرگذاری در جهان دارن، معامله میشه و این جفت ارزها در مقابل هم معامله میشن.

در واقع ما در بازار فارکس میایم ؛ ارز یک کشور خاصی رو باتوجه به وضعیت اقتصادی اون کشور معامله می کنیم. بنابراین شما در بازار فارکس، طبق قراردادهای آتی میاید و ارزش اقتصاد یک کشور رو در قالب ارز اون کشور، معامله می کنید.

مفهوم جفت ارز

در بازار فارکس، جفت ارزها به صورت جفت ارز اول (base currency ) و جفت ارز  دوم (quote currency)، معامله میشن ؛ یعنی ارزش یک ارز در بازار به نسبت ارز دیگه ای تعیین میشه.

مثلا در جفت ارز EUR/USD ، یورو ارز پایه و دلار ارز مقابل هستش؛به این معنی که برای خرید هر یورو چقدر دلار آمریکا باید پرداخت کنیم. بنابراین همیشه برای خرید ارز اول باید ارز دوم رو تبدیل کنیم.

نرخ تبادل

تا حالا از خودتون پرسیدید که،وقتی میگن GBP/USD=1.823، چه مفهومی داره؟

خب در اینجا فرض کنیم که مثلا شما قصد خرید دارید:

یعنی باید چه مقدار دلار بدم تا بتونم یک واحد پوند انگلیس بخرم، پس میایم نسبت ارزش یک ارز رو به یک ارز دیگه حساب می کنیم ؛ به این فرایند میگن نرخ تبادل

نرخ تبادل به ما میگه که :

  • در موقع خرید، چه مقدار از ارز مقابل رو باید بدم تا بتونم یک واحد ارز پایه بخرم.
  • در موقع فروش، در ازای فروش ارز پایه، چه مقدار ارز مقابل دریافت می کنم.

مثلا در مثال بالا:

باید من 1.823 دلار آمریکابدم، تا بتونم 1 واحد پوند انگلیس بخرم.

و با فروش 1 واحد پوند انگلیس، میتونم 1.823 دلار داشته باشم.

پس یادمون نره که ازر پایه، در واقع پایه خرید و یا فروش ماست.

حالا، اگر شما تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال خودتون رو انجام دادید و به این نتیجه رسیدید که ، ارز پایه در مقابل ارز مقابل بالا میره، جفت ارز رو می خرید و اگر برعکس فکر می کنید، روی اون جفت ارز معامله فروش باز می کنید.

انواع جفت ارزها

به طور کلی جفت ازرها رو می تونیم به 3 دسته تقسیم کنیم:

  • جفت ارزهای اصلی : جفت ارزهایی هستن که بیشترین میزان معاملات رو دارن و بیشترین نقدینگی رو دارن شامل EUR/USD،USD/JPY،GBP/USD،USD/CHF
  • ارزهای کالایی : این ها ارزهایی هستن که ازرش اونها وابستگی زیادی به کالاهایی مثل نفت ، ذغال سنگ یا سنگ آهن دارن مثل : AUD/USD، USD/CAD
  • ارزهای متقابل(Cross): ارزهایی هستن، که شامل دلار آمریکا نمیشن؛ مثل : EUR/GBP،EUR/JPY

در تصویر زیر،جفت ارزها براساس درصد حجم معاملاتشون در فارکس در سال 2020 لیست شدن

در ادامه میایم و جفت ارزهای مهم رو بررسی می کنیم.

EUR/USD

جفت ارز EUR/USD، در واقع پرمعامله ترین جفت ازر بازاره که بیشترین میزان نقدینگی رو داره ؛ یورو دلار 27.95% از حجم معاملات روزانه فارکس رو تشکیل میده.

دلیل این محبوبیت، اینه که این جفت ارز نماینده دو اقتصاد قوی جهان، یعنی بازار واحد اروپا و ایالات متحده است. حجم بالای معاملات این جفت ارز بیانگر نقدینگی بالا و اسپرد کم در معاملات این جفت ارزه.

نرخ این جفت ارز به عوامل زیادی بستگی داره از جمله : نرخ بهره ای که توسط بانک مرکزی اروپا (EBC)  و بانک مرکزی آمریکا (Fed) تعیین میشه.

دلیلش هم اینه که، نرخ بهره بالا یعنی سود بیشتری نسبت به سرمایه اولیه به سرمایه گذارها میده در نتیجه تقاضا برای ارز بالا میره و قیمتش هم میره بالا

مثلا : اگر بانک مرکزی اروپا بیاد و نرخ بهره بالاتری نسبت به فدرال رزرو تعیین بکنه، احتمالا یورو به نسبت دلار افزایش پیدا میکنه.

بنابراین برای تحلیل جهت کلی این جفت ارز، باید علاوه بر تحلیل تکنیکال، اون رو به لحاظ فاندامنتال و شاخص های اقتصادی مهم هم بررسی می کنیم.

USD/JPY

جفت ازر USD/JPY، که به عنوان Gopher شناخته میشه،و دومین جفت ارز مهم فارکسه که از دلار آمریکا و ین ژاپن تشکیل شده.

حدود 13.34 درصد از حجم معاملات فارکس  در سال 2020 ، مربوط به این جفت ارز میشه.

دلیل حجم معاملات بالا در این جفت ارز هم اینه که ؛ ین ژاپن در واقع پرمصرف ترین ارز در آسیاست و دلار هم که رایج ترین ارز جهانه.

بانک مرکزی ژاپن (Boj) هم به روال یورو و دلار میاد و نرخ بهره رو تعیین میکنه که به نوبه خودش بر  ارزش این جفت ارز تاثیر میذاره.

خود ین ژاپن هم بعد دلار و یورو مهم ترین ارز موجود در بازار به حساب میاد.

GBP/USD

جفت ارز GBP/USD، متشکل از پوند انگلیس و دلار آمریکاست؛ به دلیل کابل هایی که در اعماق دریا بین نیویورک  و لندن وجود داره به کابل معروفه.

این جفت ارز  در سال 2020 ، توانسته که 11.27 درصد از حجم معاملات فارکس رو به خودش اختصاص بده.

در مورد ارزش و قیمت این جفت ارز هم باید بدانیم که کاملا بستگی به وضعیت اقتصادی کلی انگلیس و آمریکا و عوامل اقتصادی این دو کشور داره .

جهت کلی رشد اقتصاد دو کشور، میاد و جهت حرکت این جفت ارز رو تعیین میکنه.

تصمیات بانک مرکزی انگلیس (Boe) و فدرال رزرو روی این جفت ارز بسیار موثره؛ مثلا ممکنه فدرال رزرو بیاد و برای تقویت دلار در فعالیت های بازار آزاد مداخله کنه و همین میتونه منجر به کاهش قیمت این جفت ارز بشه.

یا مثلا در مورد معاهده برگزیت: در ژوئن 2016 ، .وقتی که انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا رای داد، این جفت ارز در یک جلسه معاملاتی 10 درصد افت کرد و در ماهی که به رای گیری Brexit متتهی میشد؛ حدود 20 درصد افت کرد .

بنابراین توجه به اخبار مهم و شاخص های مهم اقتصادی دو کشور میتونه دیدگاه بهتری نسبت به معامله در  این جفت ارز به ما بده.

AUD/USD

جفت ارز AUD/USD، متشکل از دلار استرالیا و دلار آمریکاست که به (Aussie) هم مشهوره.

حدود 6.37 درصد از حجم معاملات فارکس در سال 2020 رو تونسته به خودش اختصاص بده.

استرالیا یک کشور صادرات محوره بنابراین ارزش دلارش، به وضعیت صادراتش گره خورده ؛ صادرات فزات  و مواد معدنی مثل سنگ آهن و ذغال سنگ بخش عمده تولید ناخالص داخلی (GDP) استرالیا رو تشکیل میده.

بنابراین ارزش دلار استرالیا ، میتونه وابسته به قیمت های جهانی فلزات و مواد معدنی باشه و کاهش اون ها میتونه منجر به کاهش این جفت ارز هم بشه.

به مانند جفت ازرهای قبلی، تصمیمات بانک مرکزی این کشورها میتونه در روند قیمت بسیار موثر باشه.

مثلا اگر نرخ بهره آمریکا بیاد پایین، احتمالا دلار آمریکا در برابر AUD ، ضعیف تر بشه و منجر به افزایش قیمت این جفت ارز بشه.

USD/CAD

جفت ارز USD/CAD ، در سال 1978 عرضه شد و  با توجه به پرنده لونی که روی سکه های دلار کانادا ظاهر میشه؛ به لونی مشهوره و میاد و جفت شدن دلار آمریکا و دلار کانادا رو به ما نشون میده.

این جفت ارز طبق آمار سال 2020 تونسته که 5.22 درصد از حجم معاملات رو شامل بشه.

صادرات اصلی کانادا نفته و روزانه حدود 2 میلیون بشکه نفت به آمریکا صادر می کنه؛ بنابراین قیمت این ارز تنگاتنگی زیادی با قیمت نفت داره و باید برای تحلیل اون ، نیم نگاهی هم به نفت داشته باشیم.

میدونید که نفت جهانی ، در بازار های جهانی با دلار آمریکا قیمت گذاری میشه ، بنابراین افزایش قیمت نفت، میتونه دلار زیادی رو نصیب کانادا کنه و منجر به تقویت دلار کانادا میشه.

به خاطر همین وابستگی دلار کانادا به نفت، این ارز رو یه ارز کالایی عنوان میکنن.

آمریکا و کانادا با هم روابط اقتصادی زیادی برقراری میکنن و در کشور همدیگه، سرمایه گذاری میکنن به صورتی که ، حجم مبادلات این دو کشور در سال 2019 به حدود 635 میلیارد دلار آمریکا رقم خورد.

USD/CHF

جفت ارز USD/CHF، در واقع میاد و دلار آمریکا رو در برابر فرانک سوئیس میسنجه  و معمولا به نام (Swissie)  معروف هستش.

این جفت ارز برای سرمایه گذاران بسیار محبوبه و دلیلش هم سیستم مالی باثبات سوئییسه که همیشه برای سرمایه گذارها، یک پناهگاه امن بوده  و زمانی که نوسانات بازار غیرمعمول میشه ، بیشتر مورد توجه قرار میگیره.

پس در زمان نوسانات بیشتر، با افزایش تقاضا برای CHF، قیمت این جفت ارز میاد پایین.

این جفت ارز طبق آمار سال 2020 تونسته که 4.63 درصد از حجم معاملات رو به خودش اختصاص بده.

جالبه بدونیم که CHF، در واقع مخفف Confoederatio Helvetica Franc هستش که به معنی اقتصاد کشور بی طرف در مرکز اروپا هستش.

بعد از آشنایی با جفت ارزهای مهم؛ انتخاب بهترین جفت ارز در بهترین زمان برای معامله کردن حائز اهمیته و برای رسیدن به این فهم به مهارت هایی نیاز داریم.

این مهارت ها شامل تحلیل تکنیکال و مباحث فاندامنتال می شن.

برای کسب اطلاعات بیشتر و فهوم موضوعات پایه و بنیادی فارکس، پیشنهاد می کنم که دوره مقدماتی فارکس کریس کاپری را که آکادمی دال ترید به رایگان ترجمه و زیرنویس کرده است را مشاهده بفرمایید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *