کمپین نوروزی آکادمی دال ترید تا 100 درصد تخفیف!!!

چرخه های بازار و فازهای قیمتی | Market cycles

چرخه های بازار: هر بالارفتنی پایین رفتنی هم دارد

شاید به نظر بعضی ها، حرکات بازار کاملا شانسی و راندوم است. اما در بازار ما شاهد چرخه هایی هستیم که به صورت مستمر در بازار رخ میدن و این چرخه ها هم توسط بازارگردانان اصلی بازار بوجود میاید. پروسه ی معاملاتی معامله گران سازمانی در چهار فاز مختلف انجام می شود:

  1. فاز تجمیع (Accumulation)
  2. فاز صعودی (Markup)
  3. فاز توزیع (Distribution)
  4. فاز نزولی (Markdown)

یک معامله گر با درک و فهم این فازهای قیمتی و به کمک رفتارهای حرکتی قیمت میتواند، استراتژی مناسبی برای خود تعیین کند و میزان سوددهی خود را چندبرابر کند و از طرف دیگر هم میتواند مقدار ضرر خود را به حداقل برساند.

فاز تجمیع (Accumulation Phase)

فاز تجمیع با خرید معامله گران سازمانی مانند mutual fund ها، هج فاندها و بانک های بزرگ شروع می شود. در این حالت، قیمت در یک ناحیه شروع به کف سازی میکند و معامله گران سازمانی مجبورند برای اینکه اتهام دستکاری در قیمت به آنها زده نشود به صورت خرد خرد و به مرور زمان، سهم ها را خریداری کنند.
این فاز شاید برای معامله گران خرد، خیلی خوشایند نباشد. چون قیمت حرکت زیادی نمیکند و معامله گر ممکن است برای مدت طولانی ای سرمایه اش قفل شود یا در ضرر باشد. اما، به طور کلی اگر یک معامله گر با این فاز حرکتی و نشانه های آن آشنا باشد، میتواند آینده ی قیمت را بهتر پیش بینی کند.
قیمت در طول این فاز، غالبا به صورت رنج حرکت میکند و یک ناحیه رنج هم مشخصا یک سقف و کف مشخص دارد و حال ممکن است بعضی وقت ها، در این کف و سقف ها شاهد نفوذ قیمت به خارج از ناحیه و بازگشت سریع آن باشیم.

یکی دیگر از راه های تشخیص فاز تجمیع، الگوی قیمتی cup and handle(فنجان و دسته) است. دسته ی فنجان که یک کف بالاتر است، میتواند نشان از پایان فاز تجمیع باشد. اگر قیمت بتواند یک higher high بالاتر از لبه ی فنجان تشکیل بدهد، میتواند نوید یک لگ حرکتی صعودی به ما بدهد.

در فاز تجمیع ممکن است شما خسته و نا امید شوید، چون سود آنچنانی نمیکنید و قیمت صرفا در یک ناحیه مشخص بالا و پایین میرود. در این حالت برای تشخیص این فاز شما میتوانید از اندیکاتورها هم کمک بگیرید. اندیکاتور Average Directional Index(ADX) میتواند به شما در تشخیص نواحی رنج و روند کمک کند. هروقت مقدار اندیکاتور کمتر از 25 بود، نشان از وجود روند ضعیف در بازار است و اگر این مقدار به بالای 25 برود، نشان از این است که روند دارد قدرت میگیرد.

فاز صعودی Markup phase

در طول فاز صعودی، قیمت از ناحیه رنج خارج می شود و وارد یک روند صعودی می شود. نشانه ی یک روند صعودی، تشکیل کف های بالاتر و سقف های بالاتر است. در این فاز است که قیمت شروع به افزایش قیمت میکند و جهت صعودی به خودش میگیرد. در اینجاست که تلاش های معامله گران سازمانی برای خرید سهام جواب میدهد و در این فاز است که سود میکنند. معامله گران خرد هم میتوانند همگام با آنها وارد معامله شوند و در این سود شریک شوند. هرچه شما بتوانید سریع تر و زودتر این فاز را تشخیص بدهید، سود بیشتری هم میکنید.
در این فاز شما بهتر است از استراتژی های معاملاتی مبتنی بر روند بهره بگیرید. یکی از این استراتژی ها، استفاده از خط روند است. در این حالت شما خط روندی صعودی خواهید کشید و در حوالی کف این خط روند به دنبال نشان های صعودی باشید.

در اینجا هم ما میتوانیم از اندیکاتور ADX کمک بگیریم. وقتی که ADX به بالای 25 میرود و قیمت هم دارد سقف جدید میزند، میتواند نشان از شروع یک روند صعودی باشد. این نکته را هیچوقت فراموش نکنید، روند دوست شماست و تا جایی که میتواند از حرکاتش بهره ببرید.

در تصویر پایین، میتوانید الگوی قیمتی مثلث را در فاز تجمیع تشخیص بدهید که قیمت پس از شکست آن و پولبک دادن به آن وارد فاز صعودی شده و یک روند صعودی را آغاز کرده.

پس روندهای صعودی در این فاز قیمتی تشکیل میشوند و به مرور که مومنتوم روند هم بیشتر شد، بیشتر میتوانید این انتظار را داشته باشید که روند همچنان ادامه پیدا میکند.
در آخر قیمت ممکن است همچنان این روند را ادامه بدهد یا شاهد بازگشت قیمت باشیم. اما غالبا در طول این فاز، قیمت معمولا پس از پولبک زدن به حمایت ها یا مقاومت های شکسته شده، به جهت خودش ادامه میدهد.

فاز توزیع Distribution phase

فاز توزیع وقتی شروع می شود که فاز صعودی تمام بشود و قیمت دوباره وارد ناحیه رنج شود. در این حالت، سهم ها هم به مرور همانند فاز تجمیع به فروش میرود. در اینجا، فروشندگان همچنان دوست دارند که قیمت را بالا نگه دارند تا بتوانند سهم های خود را به فروش برسانند.
اینکه بدانیم آیا قیمت وارد فاز توزیع شده یا تجمیع خیلی راحت نیست. در این حالت شما بهتر است که به دنبال سیگنال های قیمتی آتی باشید تا اینکه در مورد آینده ی قیمت پیش بینی کنید.
یکی از الگوهای قیمتی مهم در فاز توزیع الگوی سر و شانه یا اور اند اندر است. قیمت پس از تشکیل این الگو، میتواند نشان از فاز توزیع و کاهش بیشتر قیمت باشد.

فاز نزولی Markdown phase

آخرین فاز قیمتی هم، فاز نزولی است. این فاز وقتی شروع می شود که قیمت شروع به ایجاد کف های پایین تر و سقف های پایین‌تر کند.

فاز نزولی پس از فاز توزیع به‌وجود میاید، وقتی که معامله گران سازمانی شروع به فروش سهم هایشان میکنند. این فروش ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. ممکن است به دلیل اوضاع اقتصادی یا فاندامنتالی باشد، یا اینکه سیو سود میکنند یا اینکه ممکن است بخواهند در بخش های دیگر بازار سرمایه گذاری کنند. به طور کلی فاز نزولی، یک روند نزولی در بازار است.
در این فاز قیمتی، مواظب باشید که دچار احساسات و هیجانات نشوید. همیشه به رفتارهای حرکتی قیمت توجه کنید. در این فاز، حرکات صعودی قیمت ممکن است کوتاه مدت باشد و صرفا پولبکی برای ریزش بیشتر باشد. بازگشت قیمت وقتی اتفاق میافتد که به طور کلی جهت روند تغییر کند. در این فاز، معامله گران سازمان با احتیاط به بازار نگاه میکنند و تا وقتی که از تغییر جهت روند مطمئن نشده باشند، ریسک زیادی نمیکنند.

جمع‌بندی

درک و فهم چرخه های قیمت، میتواند کمک شایانی به معامله گران برای تصمیمات معاملاتی شان کند. حال چه قیمت در فاز رنج، صعودی یا نزولی باشد، شما میتواند به تناسب با حرکات بازار تصمیم درست و منطقی را بگیرید. به طور کلی شما با فهم این چرخه ها میتوانید استراتژی های معاملاتی متناسب با هر فاز قیمتی را به کار ببرید و از بالا و پایین رفتن های قیمت به نفع خودتان بهره ببرید. شما هیچوقت نباید فازهای بعدی قیمت را پیش بینی کنید، شما باید به تناسب با فاز قیمتی از استراتژی معاملاتی خود پیروی کنید.
در آخر میتوانید دانسته های خود در این مقاله را در مدیریت ریسک تان هم اعمال کنید. سعی کنید در فازهای صعودی، زود از بازار خارج نشوید و حدضررهای تان را همگام با حرکات قیمت بالاتر ببرید. در فازهای اصلاحی هم هیچوقت استاپ را فراموش نکنید و انتظار سودهای آنچنانی هم نداشته باشید.

منبع سایت Investopedia
ترجمه شده توسط آکادمی دال ترید

تمرین

در چارت زیر در تایم روزانه سعی کنید که فازهای قیمتی را تشخیص بدهید و اگر سوالی داشتید حتما در بخش کامنت ها سوالتان را بیان کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *