می دونم بارها این اتفاق براتون پیش آمده که:
وقتی که به تایم هفتگی یا روزانه نگاه میکنید، می بینید که شرایط مارکت صعودیه، ولی وقتی که به تایم 4 ساعته و یک ساعته میرید، میبینید که شرایط نزولیه.
حالا شما هم در این میان گیج میشید و نمیدونید براساس کدوم یکی کار کنید و بهترین نقطه ی ورود رو پیدا کنید؛ نمی دونید آیا به صعودی بودن مارکت در تایم بالا توجه کنید یا به نزولی بودن آن در تایم های پایین.
آیا قبلا با این شرایط رو تجربه کرده اید؟
آیا وقتی که مولتی تایم فریم تحلیل میکنید با چنین مشکلی مواجه شده اید که نمیدونید براساس تایم روزانه تصمیم بگیرید یا 4 ساعته یا یک ساعته؟
اگه جوابتون بله هستش، نگران نباشید این مشکل بسیاری از معامله گران تازه کار هستش و شما با دیدن دوره های آموزشی درست، به خوبی میتونید متوجه بشید که چگونه براساس پرایس اکشن مولتی تایم کار کنید.
در این مقاله، میخواهیم به طور جامع تحلیل مولتی تایم فریم، بهترین تایم فریم ها و مزایای تحلیل مولتی تایم فریم رو باهم بررسی کنیم. ولی قبل از شروع آن بهتر است به جواب آقای کاپری به سوال یکی از دانشجویانشان در این خصوص بپردازیم.
تحلیل یک تایم فریمی بهتر است یا مولتی تایم فریم؟
به عقیده ی کریس کاپری، معامله گری یک مهارت است و شما برای کسب هر مهارتی باید مرحله به مرحله پیش بروید؛ در مورد تحلیل مولتی تایم فریم هم همین عقیده را دارند.
به گفته ی ایشان، یک معامله گر تازه کار، در اوایل شروع فعالیتش بهتر است که فقط با یک تایم فریم کار کند و هر وقت توانست که به ثبات خاصی برسد، می تواند با کمک دو تایم فریم تحلیل کند و بعد از چند ماه کار با این روش می تواند به صورت سه یا چهار تایم فریمی(مولتی تایم فریم) تحلیل کند.
بهترین تایم فریم برای تشخیص جهت روند بازار کدام است؟
یکی از روش های اساسی برای درک مولتی تایم بودن چارت نگاه کردن به این سه عکس هستش.
شما در این سه عکس چی میبینید؟
اگه از عکس سمت چپ شروع کنیم، میبینیم که این عکس با یه دوربین با لنز 18mm گرفته شده که داخل عکس میتونید دریاچه و درخت های کنار اون و در انتهای تصویر هم چند قله ی کوه رو ببینید.
در عکس وسطی، همان عکس با لنز 55mm گرفته شده که فقط قسمتی از دریاچه رو نشون میده به همراه یکی از قله های کوه. در این تصویر کوه ها با وضوح بیشتری دیده میشوند.
در عکس سمت راست، شما دیگه دریاچه رو مشاهده نمیکنید و فقط قله ی یکی از کوه ها رو مشاهده خواهید کرد که حتی برف روی کوه رو هم میتونید به وضوع ببینید.
یک عکس با سه لنز مختلف
حال بذارید یه سوال از شما بپرسم، به نظر شما کدوم یک از این عکس ها بهتره؟
یا به بیان دیگر کدام یک از این عکس ها دقیق تره؟
جواب اینه که هیچکدام؛ جواب این سوال برمیگرده به نیاز شما و آن چیزی که میخواهید.
معامله گری براساس مولتی تایم فریم هم به همین شکل هستش، هر تایم فریمی لنز مختص به خودش رو داره و هر کدوم مطلبی در مورد جریان سفارشات و رفتارهای حرکتی قیمت به شما میدن.
از آنجایی که هر تایم فریم ویژگی های خاص خودش رو داره، پس شما باید بیایید تایم فریم هایی رو انتخاب کنید که متناسب با نیاز شما هستش.
آیا شما شغل تمام وقت دیگه ای دارید و در روز صرفا چند ساعت فرصت ترید کردن دارید؟
اگه اینطوره تا وقتی که به یک مهارت خوب در درک مفاهیم پرایس اکشن نرسیده اید پیشنهاد من به شما معامله گری در تایم های بالاتر است.
تایم فریم های بالا شامل چه تایم فریم هایی می باشد؟
از دیدگاه آقای کاپری تایم فریم های بالا شامل:
- ماهانه
- هفتگی
- روزانه
- 4 ساعته
در عکس زیر چارت یورو دلار رو در تایم فریم های مختلف خواهید دید.
راهنمایی های کلی در مورد تحلیل مولتی تایم فریم
- در تایم ماهانه، شما به داده های تحلیلی چندین سال گذشته نگاه میکنید و اگه بخواهید براساس این تایم معامله ای باز کنید معامله تون تقریبا یک سال یا بیشتر باید باز بمونه (به چنین معاملاتی میگن معاملات بلند مدت)
- در تایم هفتگی، شما به داده های تحلیلی، چند سال گذشته نگاه میکنید، اگه بخواهید براین اساس معامله ای باز کنید باید حداقل ماه ها حتی یک سال باز بمونه.
- در تایم روزانه، شما باید به دنبال معامله های میان مدت باشید و معامله هاتون، فوقش چندین روز باید تا چند ماه(شاید یک فصل سال) باز باشه.
- در تایم 4 ساعته، شما باید به دنبال معاملات میان مدت باشید، و معامله هاتون باید چند روز تا چند هفته (شاید یک ماه) باز باشه.
بازهم تکرار میکنم، این ها راهنمایی های کلی هستند و قواعد خشک و خالی ای نیستند.
ممکنه در یک جفت ارز داده های اطلاعاتی واسه چند ماه اطلاعات بیشتری به شما بده و در یه جفت ارز دیگه ممکنه شرایط اینطور نباشه، پس به این مواردی که گفتم به عنوان راهنمایی های کلی نگاه کنید و به عنوان قوانین خشک و خالی نگاه نکنید.
اگه علاقه ی شخصی شما اینه که میخواهید روزانه معامله کنید، پیشنهاد من به شما اینه که به تایم فریم های یک ساعته تا 5 دقیقه توجه بیشتری بکنید. معامله گری روزانه روشی هستش که بسیاری از معامله گران حرفه ای اون رو انجام میدن.
- این نکته رو هیچوقت فراموش نکنید:
پس نکته ی مهمی که اینجا باید حتما مدنظرتون باشه اینه که، روندها همیشه براساس تایم فریم ها کار میکنند.
تایم فریم های کوتاه شامل چه تایم فریم هایی می باشد؟
به عقیده ی آقای کاپری تایم فریم های یک ساعته به پایین جزو تایم فریم های پایین محسوب می شود.
در تحلیل مولتی تایم فریم همیشه اولویت را به تایم های بالاتر بدهید. تحلیل خود را در تایم بالاتر انجام بدهید و جهت روند و شرایط بازار را از لحاظ هرم مفاهیم رفتارهای حرکتی بررسی کنید و سپس برای پیدا کردن نقطه ی ورود بهینه میتوانید به تایم های پایین مراجعه کنید.
ویژگی منفی تایم های پایین این است که معمولا درصد خطای بالایی دارن و به این خطاها در بازار نویز (noise) گفته میشود. اگر شما صرفا براساس تایم فریم های پایین کار کنید، این احتمال رو ممکنه از دست بدید که قیمت دارد در جهت روند کلی تر از تایم فریم شما حرکت میکند و قیمت میخواهد خودش را به تارگت های جدیدتری برساند و شمایی که صرفا با بازه ی دید محدودی به چارت نگاه میکنید ممکن است این شرایط رو نادیده بگیرید.
پس همیشه اولویت را به تحلیل چارت در تایم های بالاتر بدهید.
انواع معامله گری بر اساس تحلیل مولتی تایم فریم
- همانطور که میدانید ما 4 شیوه ی معامله گری داریم که شامل موارد زیر است:
- معامله گری بلند مدت(long-term trading)
- معامله گری میان مدت (swing trading)
- معامله گری کوتاه مدت (short-term trading)
- معامله گری اسکلپ (scalping)
هرکدام از این ها، براساس تایم فریم خاصی معامله میکنند. در جدول زیر میتوانید به طور کلی با تایم های به کار برده شده در این سبک ها آشنا بشوید.
نوع معامله گری | زمان بازبودن معامله | تایم تحلیل | تایم فریم ورود |
بلند مدت | بیشتر از یک روز | هفتگی | روزانه |
میان مدت | چند ساعت تا چند روز | روزانه | 4 ساعت |
کوتاه مدت | کمتر از یک روز | 4 ساعته | یک ساعت |
اسکلپ | کمتر از چند ساعت | یک ساعته | 15 دقیقه |
مزایای تحلیل مولتی تایم فریم
خب تا به اکنون با انواع تایم فریم ها و شیوه ی تحلیل مولتی تایم فریم آشنا شدید، حال به 5 مزیت تحلیل مولتی تایم فریم اشاره می کنیم.
1. کسب دیدگاه های مختلف نسبت به چارت
از آنجایی که شما گذشته ی چارت رو از دیدهای مختلف نگاه میکنید، میتونید روندها و شرایط مختلف رو ببینید. ممکن است بعضی از شرایطی که در تایم فریم های مختلف کسب میکنید باهمدیگر در تضاد باشند. شما با نظر گرفتن شرایط مختلف چارت میتونید درک بهتری نسبت به شرایط معاملاتی چارت تون به دست بیارید.
2. از معاملاتی که احتمال موفقیت پایین دارند دوری کنید.
تحلیل مولتی تایم فریم در سه قدم انجام میشه. اول اینکه شما در تایم بالاتون شرایط چارت رو بررسی میکنید و جهت روند را تشخیص میدهید. دوم اینکه در تایم پایین تر بنا به الگوها و رفتارهای قیمت به دنبال سیگنال ورود در جهت روند بلند مدت میگردید. مرحله ی سوم هم اینه که سرآخر همجهت با جریان سفارشات غالب وارد معامله میشید.
با این کار شما جلوی معاملات کوتاه مدتی که خلاف جهت روند غالب هستن و معمولا احتمال موفقیت پایینی دارند را میگیرید.
3. با کمک تحلیل مولتی تایم فریم میتوانید سطوح حمایتی و مقاومتی را بهتر تشخیص بدهید.
غالبا، وقتی که داریم رفتارهای حرکتی قیمت را بررسی میکنیم، آنقدر چارت را زوم اوت نمیکنیم تا بتونیم سطوح مهم بلند مدتی که ممکنه بر روی معامله ی ما اثر بگذارند رو تشخیص بدیم. به عنوان مثال، یک خط روند 5 ساله ممکنه در تایم روزانه یا هفتگی تشخیص بدید ولی در تایم های کوتاه تر مانند یک ساعته چارت شما این امکان رو به شما نمیده که این سطح رو مشخص کنید. برهمین اساس تحلیل چارت در تایم های بالا به شما این امکان رو میده که بتونید چنین سطوح بلند مدتی رو که آقای کاپری به آنها LTZ میگویند را تشخیص بدهید.( در این خصوص آقای کاپری به طور مفصل در مورد انواع نواحی حمایتی و مقاومتی به طور مفصل در دوره ی پرایس اکشن پیشرفته بحث میکنند.)
4. تشخیص سریع تر نقاط بازگشتی
این احتمال هم وجود داره که وقتی که شما صرفا دارید بر روی تایم های بالا تحلیل میکنید، این فرصت رو از دست بدهید که تغییرات جهت روند قیمت در تایم های پایین رو نادیده بگیرید. به عنوان مثال، شما در تایم روزانه دارید تحلیل میکنید و روندتون صعودی است. اگر به تایم یک ساعته مراجعه کنید شاید در آنجا یکی از الگوهای بازگشتی را مشاهده کنید که همین منجر به تغییر جهت روند کلی بازار بشه.
5. داشتن نقاط ورود و خروج بهینه تر
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، یکی از مزیت های بررسی تایم های پایین هم اینه که شما میتونید زودتر متوجه تغییر جهت روندها بشوید و براین اساس میتوانید نقاط ورود و خروج بهینه ای هم داشته باشید.
بهترین تایم فریم ها برای معامله گری بازار کریپتو، فارکس و سهام
حال ممکن است سوال دیرینه ای در ذهن شما باشد و آن هم این است که به طور کلی بهترین تایم فریم ها برای تحلیل مولتی تایم فریم کدام ها هستند.
بهترین جواب به این سوال برمیگرده به نحوه ی معامله گری و شخصیت شما.
اگر شما جز معامله گرانی هستید که دوست دارید بلند مدت کار کنید، باید از تایم فریم های مختص به خود استفاده کنید و اگر جز معامله گرانی هستید که میخواهید روزانه معامله کنید باید از تایم فریم های مختص به خود بهره ببرید.
به طور کلی، تایم تحلیلی بلند مدت شما بهتر است که 4 تا 6 برابر تایم فریم سیگنالی شما یا همان تایم فریمی باشد که براساس آن وارد معامله میشود. به عنوان مثال، اگر شما میخواهید براساس تایم یک ساعته به معامله ای وارد بشوید، تایم تحلیلی بلند مدت شما میتواند 4 ساعته یا 6 ساعته باشد.
در جدول زیر دو نمونه از بهترین تایم فریم ها بنا به شخصیت و سبک معاملاتی های مختلف آورده شده.
بلند مدت | کوتاه مدت |
هفتگی | روزانه |
روزانه | 4 ساعت |
4 ساعت یا 6 ساعت | یک ساعت |
2 ساعت یا یک ساعت | 15 دقیقه |
30 دقیقه | 5 دقیقه |
-
چگونه به صورت مولتی تایم فریم تحلیل کنیم؟ (راهکار عملی)
خب تا به اینجا با انواع تایم فریم ها و کاربردها و مزایای آن و همچنین بهترین تایم فریم ها آشنا شدیم. مسئله ی که میماند این است که چگونه بتوانیم این تایم فریم های مختلف را همدیگر ترکیب کنیم و بتوانیم براساس داده هایی که به دست میاوریم، اقدام به گرفتن پوزیشن کنیم.
برای این منظور شما میتوانید ویدیوی 12م از دوره ی مقدماتی فارکس را مشاهده کنید. در این ویدیو، ساشا گوگولین، شاگرد برتر آقای کاپری چند تا از تحلیل های لایو خودشون رو در قالب مولتی تایم فریم تشریح میکنند.
کلام آخر
همانطور که گفته شد، معامله گری مهارتی مبتنی بر تلاش است و شما برای رسیدن به کسب درآمد مستمر از معامله گری نیاز دارید که مهارت های لازم را در خودتان ایجاد کنید. این مهارت ها هم بدون تلاش و وقت گذاشتن و تمرین و تکرار و کسب تجربه به دست نمی آیند. معامله گری، راه صد ساله رو برای شما، یک شبه طی نمیکنه. ولی میتوانید شرایطی برای شما مهیا کند که بتوانید در هر لحظه و هر مکان و هر موقعیتی، بدون داشتن رئیس و استرس های کار در بیرون به راحتی از علم و تجربه تان درآمد داشته باشید.
اگر میخواهید که در این بازار حرفه ای معامله کنید و بر رفتارهای حرکتی قیمت و رفتارهای شخصی خودتان مسلط شوید، میتوانید به پای آموزه های کریس کاپری، کسی که بیش از 20 سال است در این بازار کار میکنند و تجربه های فراوانی از قبیل معامله گری سازمانی و هج فاندها و بروکرها دارند، بشینید و با طی کردن مسیر یادگیری ایشان، جلوی هزاران دلار ضرر احتمالی را بگیرید و راه رسیدن به کسب درآمد مستمر از این بازار را برای خودتان هموارتر کنید.