- مواردی که در این مقاله یاد خواهید گرفت:
چگونه یک برنامه معاملاتی موفق بسازید؟
چگونه کارکرد برنامه معاملاتی خودتان را ارزیابی کنید؟
چرا به یک مربی و آموزش صحیح در خصوص داشتن برنامه معاملاتی موفق نیاز دارید؟
رایج ترین سوالی است که در میان معامله گران وجود دارد، اگر شما هم این سوال برایتان پیش آمده و یا از قبل تجربه داشتن یک برنامه معاملاتی بدون کارکرد و مشکل ساز را داشتید با ما همراه باشید تا در این مقاله به صورت مستقیم به جواب این سوالات بپردازیم. با توجه به تجربه خودم شما حداقل به 5 فاکتور مهم برای رسیدن به یک برنامه معاملاتی موفق نیاز دارید، مواردی که می توانند به عنوان پیش نیازهای لازم برای موفقیت در معامله گری هم نام برده شوند،که عبارتند از:
1. پاسخ به یک “چرا”
اولین قدم برای موفق شدن در معامله گری و داشتن برنامه معاملاتی فارکس و دیگر بازارها، داشتن یک دلیل و پاسخ به یک چراست، دلیلی که باید پاسخ اصلی برای این سوال باشه که “چرا من میخواهم معامله گر موفقی باشم؟” اینکه چرا به این کار نیاز دارید؟
داشتن هدف در کار بسیار مهم است و هر فرد برای موفق شدن باید دلایل محکم و خوبی را عرضه کند، دلایلی که الهام بخش وی بوده و بتواند در هر شرایط به او انگیزه و قدرت بدهد.
بسیاری از معامله گران دلایل ساده ای دارند، و دلیل ورود خود به بازار معاملاتی فارکس و تبدیل شدن به یک فرد موفق در این حوزه را استقلال مالی، درآمد بیشتر، گذاشتن زمان بیشتر برای خانواده و دوستان و همچنین نبود محدودیت در پیشرفت می دانند.اما آیا این موارد دلایل محکمی برای شما هستند؟
پاسخ بسیاری از شما به “چرایی” تان بی شک از موارد گفته شده خواهد بود، این دلایل تا حدودی می توانند انگیزه های خوبی برای تبدیل شدن به یک معامله گر موفق باشند.
دلیل تاکید من بر اینکه پاسخ خود را باید با دقت انتخاب کنید و به موارد سطحی اکتفا نکنید این است، این دلایل یادآور این خواهند بود که چرا شما باید سخت تلاش کنید؟ و این دلیل و پاسخ در شرایطی که اوضاع به خوبی پیش نمی رود بسیار کمک کننده خواهد بود و برای شما همانند سوخت برای جت است.
پس بهتر است که با خود رو راست بوده و دلیل خود را عمیق تر انتخاب کنید؛ زیرا در این مسیر، فراز و نشیب های زیادی وجود دارند و باید سخت تلاش کرد. پس می توان گفت که داشتن یک دلیل قانع کننده و شخصی برای موفق شدن در بازار معاملاتی فارکس می تواند بر تمرکز فرد افزوده و وی را در این مسیر ثابت قدم نگه دارد.
2. آماده سازی روزانه
بازی فوتبال را در نظر بگیرید.
در این بازی مشاهده می کنید که بازیکنان هر دو تیم چند ساعت قبل از شروع بازی تمرینات ویژه ای را انجام می دهند تا بتوانند ذهن و بدن خود را برای بازی آماده کنند.بسیاری از شما شغل های تمام وقت دارید و ممکن است فقط 1 الی 2 ساعت برای معامله گری وقت داشته باشید، در این صورت من پیشنهاد میکنم که ویدیو“چگونه در پنج مرحله ساده برای روز معاملاتی خود آماده شویم؟” رو مشاهده کنید که شامل نکات مفید و آموزنده ای است.
اکنون به برنامه معاملاتی بر میگردیم و این سوال مطرح می شود که “آیا برای معامله گری به آماده سازی و انجام تمرینات ویژه ای نیاز است؟”
بله، در حقیقت، برای موفق شدن در معامله گری به تمرکز نیاز است؛ تمرکزی که می توان از آماده سازی های مداوم ذهنی به صورت روزانه بدست آورد، به این صورت که:
- ابتدا ذهن ( ودر حالت ایده آل ذهن و بدن) را در یک چارچوب مناسب برای شروع معامله قرار دهید.
- سپس تمام کارهایی را که باید در روز معاملاتی خود انجام دهید در ذهن مرور کنید.
- بعد از انجام دادن موارد فوق می توانید روتین های قبل از معامله خودتان را پیش ببرید.
[bs-white-space desktop-ws=”22″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]
3. مشخص کردن مکانیک های معاملاتی اصلی
تا به اینجا باید دانسته باشید که اولاً چرا می خواهید معامله گر موفقی باشید و با دلیل خودتان ارتباط گرفته باشید و دوماً چطور ذهن خود را برای شروع یک معامله خوب آماده کنید. اکنون وقت آن رسیده که خود معامله را شروع کنید اما قبل از آن باید مشخص کنید که چه چیزی را معامله می کنید و چگونه باید آن را انجام دهید. این شفاف سازی ها، در واقع یک اصل مهم در معامله گری و نقشه راهی برای معامله ای است که قصد دارید در این روز معاملاتی انجام بدهید. برای این بخش باید موارد زیر را برای خود مشخص کنید:
- بازارها یا ابزارهای مورد معامله( باید در ابتدا تا وقتیکه حداقل به شرایط پایدار و سودآوری مداوم میرسید، ثابت باشد)
- استراتژی های معاملاتی(این موارد باید خیلی واضح و شفاف باشند، اینکه در هر استراتژی و ستاپ معاملاتی چه شرایط و پارامترهایی مثل نقاط ورود، استاپ لاس و تارگت لازم هستش)
- نوع تایم فریم انتخابی
برای شروع توصیه می کنیم که بیش از 5 تا 10 ابزار معاملاتی را انتخاب نکنید؛ با این کار به راحتی می توانید پرایس اکشن ها، نوسانات و الگوهای order flow را به صورت روزانه در ابزارهای ثابتی مشاهده کنید.
مطالعه این ابزارها به شما کمک می کند تا فرصت های معاملاتی خوبی را یافته و در نتیجه به سودآوری بیشتری در آینده دست یافت.
همچنین باید بدانید از چه استراتژی های معاملاتی استفاده می کنید، بنابراین در مورد ستاپ های معاملاتی که باید روی آنها تمرکز کنید و یا استراتژی هایی که باید رها کنید شناخت دارید.
[bs-white-space desktop-ws=”22″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]
یک نکته مهم
زمانی که متوجه شدید که از چه استراتژی استفاده میکنید، حتما از آنها اسکرین شات بگیرید( در حالت ایده آل وقتی که در حالت لایو بازار معامله موفقی با آن انجام داده اید)، بدین صورت میتوانید الگوها و نمودارها رو در ذهن خودتان حک کنید. این از طرف دیگر با شناخت این استراتژی ها و الگوهای موفق و مشاهده نمونه مشابه آن ها، می توانید فرصت های خوب را تشخیص و تمرکز معاملاتی را بر روی آن ها قرار دهید. در این شرایط، مغز به صورت ناخودآگاه به شما القا می کند که این معامله فوق العاده است و نباید آن را از دست داد.
4. مدیریت ریسک با کمک پروفایل ریسک
این بخش کاملا در مورد ریسک در معاملات است، و فاکتور چهارم در معاملات فارکس توجه به پروفایل ریسک است و ریسک هم از لحاظ ریاضیاتی کاملا با اعداد سر و کار دارد.
در این بخش می توان اطلاعات عددی خوبی را در رابطه با ریسک مورد نیاز جهت ایجاد حداکثر سود در هر معامله، قدرت تحمل ریسک و ظرفیت ریسک دریافت کرد. در حالت کلی، عوامل مختلفی در محاسبه پروفایل ریسک نقش دارند که از قرار زیر هستند:
- میزان درصد ریسک در هر معامله
- حداکثر ریسک در هر روز
- حداکثر ریسک در هر ماه
همیشه در ذهن داشته باشید که دقیقاً چقدر از سرمایه خود را می توانید در خطر ریسک قرار بدهید؟
این مقدار در هر معامله باید ثابت باشد. شما می توانید حجم معاملات خود را افزایش دهید و مشکلی در این رابطه نیست اما مشکل اینجاست که آیا این معامله در مسیر سود دهی است یا ضرر.
پس باید دقت کنید که سایز کدام معامله را افزایش می دهید.
از آنجا که نمی توان از آینده خبر داشت و نمی دانیم که نتیجه معامله بعدی چی خواهد بود، بهتر است که یک درصد ثابتی را برای هر معامله به عنوان درصد ریسک در نظر بگیرید. علاوه بر این توصیه می کنیم که حتماً درصدی را به عنوان حداکثر ریسک در روز نیز داشته باشید تا در صورتی که روزی، روز خوبی برای شما نباشد، معامله را در آن حداکثر ریسک به اتمام رسانده و متوقف کنید. در آخر، حداکثر درصد ریسک دیگری را نیز برای ماه نیز تعیین کنید. این کار شما را از ضررهای سنگین حفظ می کند.
-
مشخص کردن آستانه ضرر در معاملات بسیار مهم است و معمولاً حداکثر ریسک 10 درصد در ماه توصیه می شود. چنان چه به ازای هر ماه بیش از ده درصد کاهش سرمایه داشته باشید، شانس بازیابی سرمایه از دست رفته در سال به صورت تصاعدی کاهش می یابد و این می تواند خطرناک باشد چرا که ممکن است تا آخر سال نیز نتوانید سرمایه خود را بازیابی کنید.
علاوه بر این ها، دائماً باید از پروفایل ریسک خود آگاه بوده تا بتوانید از ریسک ورشکستگی جلوگیری کنید. این ابزار از نظر ریاضی به ما می گوید که آیا در معرض ورشکستگی قرار داریم؟ یا که در موقعیت سود دهی هستیم؟ پس چک کردن آن بسیار حیاتی و مهم است.
[bs-white-space desktop-ws=”22″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]
5. تجزیه و تحلیل های روزانه، هفتگی و ماهانه
در فارکس، معامله گر موفق کسی است که همیشه روز سپری شده خود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد درست مانند ورزشکارانی که مبارزات و بازی های قبلی خود را مرور کرده و نکات مهم آن را استخراج می کنند. به همین دلیل در بخش برنامه معاملاتی خود در فارکس سعی کنید که حتماً تحلیل های روزانه، هفتگی و ماهانه داشته باشید و عملکرد خود را مورد تجزیه و بررسی قرار دهید.
اگر عملکرد خود در معاملات را بررسی و تحلیل نکنید نمی توانید اشتباهات قبلی خود را یافته و ممکن است که آن ها را بارها و بارها تکرار کنید، به قول معروف:” آنچه را که نمی توانید اندازه بگیرید، نمی توانید تغییر دهید “. حال اگر این کار را انجام داده اما نتیجه نمی گیرید! مطمئناً آن را به درستی انجام نمی دهید به همین دلیل موارد زیر را به شما توصیه می کنیم:
- روزانه حداقل 15 دقیقه را به بررسی و تحلیل معاملات انجام شده در روز اختصاص دهید.
- حداقل 1 ساعت در هفته را صرف تجزیه و تحلیل عملکرد کل هفته کنید.
- این تجزیه و تحلیل ها را نیز ماهانه تکرار کنید و حداقل 1 ساعت را به بررسی هر آنچه را که در ماه انجام دادید، اختصاص دهید.
در ادامه حتماً می پرسید که این تجزیه و تحلیل ها را چگونه انجام دهیم؟ یا به عبارت دیگر چه چیزهایی را باید مرور کنیم؟
موارد زیر را دنبال کنید:
- چارت های معامله یا معاملات، پرایس اکشن یا رفتار حرکتی قیمت قبل از معامله، حجم ورودی معامله، حد ضرر، حد سود و نتایج آن ها
- دلیل موفقیت در معامله
- عملکرد کلی در ماه، بررسی تغییرات نسبت به ماه قبل یا شروع کار
[bs-white-space desktop-ws=”24″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]
کلام آخر
موارد اشاره شده در این مقاله، 5 فاکتور مهم برای داشتن برنامه معاملاتی موفق بودن، فاکتورهای بیشتری نیز وجود دارند اما این پنج مورد، مهم ترین ها هستند. همین موارد در شروع می توانند کافی باشند و چارچوب محکمی را برای معاملات شما فراهم می کنند.
توصیه می کنیم که این رویه را برای سه ماه تکرار کنید و به هیچ وجه سعی نکنید که مرتباً برنامه را تغییر دهید، بلکه بهتر است که برنامه را درست و کامل پیش ببرید. در آخر و برای بهتر کردن عملکرد خود در بازار معاملاتی فارکس بهتر است با یک مربی متخصص در این حوزه مشورت کرده و از وی کمک بگیرید زیرا این افراد با بینش علمی خود می توانند راه گشای مسیر موفقیت شما باشند.
مدیریت ریسک و سرمایه بخش عظیمی از علم معامله گری را در بر می گیرد و امروزه می دانیم که دیگر تسلط بر مفاهیم تکنیکال و فاندامنتالی کافی نیست و مدیریت میزان ریسک و سرمایه راس دیگر این مثلث است که موفقیت را تا حدود زیادی تضمین می کند.
کریس کاپری جزو معامله گران موفقی است که در این عرصه سالهاست که به صورت تخصصی فعالیت می کنند، شما می توانید با شرکت در دوره مدیریت ریسک و سرمایه و احساسات کریس کاپری با ترجمه تخصصی از دانش و تجربه ایشان بهره ببرید.
مطلب بسیار مفید و خلاصه ای بود. به نظر من با تسلط به این 5 فاکتور و کنترل احساسات و همچنین پایبند بودن به اصول معاملاتی خود، میتونیم در بازارهای مالی به موفقیت برسیم.